a core izom
A core izmok
2020-08-06
A bicepsz
2024-05-06
a core izom
A core izmok
2020-08-06
A bicepsz
2024-05-06

A vállöv

A vállöv mobilitásáért és erőszintjéért, több izomcsoport felel. Ez a terület különösen fontos az egészséges életmód szempontjából.

Anatómiája szerint a trapézizom, a lapockaemelő izom, a kis és nagy rombuszizom, az elülső, oldalsó és hátsó deltoid izmok, a tövis feletti és alatti izmok, a kis és nagy görgetegizmok veszik körül a vállízületet. A váll övben a széles hátizom, a mellizom, a kulcscsont alatti izom, és az elülső fűrészizom is megemlíthető.

A vállöv értelmezésében felmerülő izmok, mint az elülső fűrészizom, a mellizom vagy a széles hátizom azt igazolja, hogy a testet a mozgások szempontjából is érdemes egésznek tekinteni.

A vállöv stabil, és egyben rendkívül mozgékony. Mozgását négy ízesülés teszi lehetővé:

  • a felkar és a lapocka ízesülése (gömbízület, szabadízület)
  • a kulcscsont és a lapocka ízesülése (szabadízület)
  • a szegycsont és a kulcscsont ízesülése (szabadízület)
  • a lapocka és a mellkas összeköttetése, amit kizárólag az izmok végeznek el

A felső végtag függesztő öve az első láncszem a vázrendszerben. Egyszerre stabil, és közben a legnagyobb mozgékonyságot biztosítja az emberi testben. Ezt az ellentmondást, az izmok szerepe próbálja meg feloldani. Fontos, hogy ezek az izmok tehermentesítve legyenek, ezáltal készen álljanak a funkciójuk elvégzésére, ellenkező esetben például stresszes életmód mellett, a folyamatos tónusban lévő izomzat veszíthet a terhelhetőségéből. Ez vállfájdalmakhoz, enerváltsághoz, helytelen testtartáshoz, a szervezet nem megfelelő működéséhez, hangulatváltozásokhoz vezethet. Hosszú távú sportolás mellett „plató effektust” vagy sérülést okozhat.

A vállöv egészsége és erőszintje szempontjából hatékony lehet, a kézenállás és a kartámaszos feladatok gyakorlása.
A masszázs és a függések, lógások különösen fontosak lehetnek.

Anatómiai szempontból a delta izmok a felsőtest legtöbb mozgásában, helyes testtartás mellett elvégzik a funkciójukat, így alkalmanként lehet szükséges izoláltan edzeni a vállizmokat. Természetesen vannak esetek, amikor fontos lehet célzottan és szeparáltan erősíteni ezt a területet.