a hátizom
A hát legnagyobb izma
2020-06-01
Kis és nagy rombuszizom
Kis és nagy rombuszizom
2020-06-29
a hátizom
A hát legnagyobb izma
2020-06-01
Kis és nagy rombuszizom
Kis és nagy rombuszizom
2020-06-29

A trapézizom

A trapézizom a hátizmok közül a második legnagyobb izom. Összetételéből adódóan bonyolult, problémás terület lehet. Túlfeszülése, fokozott tónusa és helytelen működése fájdalmas izomcsomókat, nyakfájást, fejfájást, helytelen testtartást, váll és hát fájdalmat okozhat. A megfelelő mozgás és terhelés mellett rendszeresen nyújtani kell. Minden izomra, de erre a területre fokozottan hat a stressz. Emellett az egyik legfontosabb izom a testtartásban és a megfelelő vállműködésben.

Anatómiája:

Trapézizom (musculus trapezius): Ennek az izomnak a felső részét nevezzük csuklyásizomnak. A rostjai keresztben átfedik egymást, így az eredése összetett. Vannak leszálló, haránt, és felszálló rostok, és mindegyik külön pontról ered. Összeköti a lapockát, a kulcscsontot, a nyaki, a felső háti, a középső háti csigolyákat. Stabilizáló és mozgató feladata is van. Ha a gerinc mozgatásáért, akkor a lapocka stabilizálásáért, ha a gerincet stabilizálja, akkor a lapocka mozgatásáért felel. Eközben a felkar vagy a nyak mozgását segíti. Gyengülésre és rövidülésre hajlamos.

Edzése:

A felső és a középső rész edzése egyszerűbb, mert számos húzó vagy emelő mozdulatban aktív. Éppen ezért, ezek rövidülésre inkább hajlamosak, a nyújtásuk időt igényel. A felső rostok emelik a lapockát a vállvonogatásban, a középső rostok stabilizálják a lapockát az evezésekben, míg az alsó rostok süllyesztik a lapockát, ezt viszonylag nehéz aktiválni, így gyengülésre hajlamosak.

Az előreemelés fej felett segíthet, hogy aktiváld a trapézizom alsó rostjait.

  • Hajtsd a fejed egy padra, székre, vagy kanapéra és térdelve ülj a sarkadra
  • Támaszd meg a fejed, hogy ne aktiváld a nyak és a trapéz felső izomzatát
  • Tartsd a mélyháti szakaszt egyenesen
  • Nyújtsd ki mindkét karod a füled mellett váll szélességben
  • Emeld mindkét karod mozgáshatárig és tartsd legalább 2 számolásig
  • Az erőkifejtésnél lélegezz ki
  • Orr légzéssel lélegezz
  • Dolgozz lassan

Végezz 3-4 sorozatban 8-10 ismétlést.

Nyújtása:

Trapézizom nyújtás ülve. Foglalj helyet egy széken, a bal karoddal fogd meg a szék ülését, a jobb karoddal pedig nyúlj át a fejed felett a baloldalon lévő füledig, majd óvatosan a karod súlyával húzd jobb oldali irányba a fejedet. Közben a bal karod segítségével tartsd stabilan a törzsed.